There are no breaking news at the moment

Luonnossa liikkuminen on ihanaa. Jos olet kiinnostunut sekä valokuvaamisesta että luonnosta, mielessäsi on varmasti jo käynyt kerran tai kaksi ajatus luontokuvauksesta. Alku voi kuitenkin tuntua haastavalta: Mistä kannattaa aloittaa? Mikä vuorokaudenaika on paras aika kuvaukselle? Millaisella varustuksella kannattaa lähteä liikkeelle? Päätimme tänään koota auttavan muistilistan aloittelevalle luontokuvaajalle. Toivomme, että siitä on apua!

Aloittelevan luontokuvaajan muistilista

Kamera aina mukana

Ammattilaiselle tämä voi kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta aloittelevan luontokuvaajaan kannattaa pitää mielessä, että kameran tulee olla aina mukana valmiina toimintaan, jopa täysin odottamattomissa tilanteissa. Itse asiassa voisimme väittää, että usein parhaimmat kuvat onnistuvat juuri niinä hetkinä, kun niitä vähiten odottaa! Painavaa järkkäriä ei toki tarvitse aina kaulalla roikuttaa; jos sinulla on laadukkaalla kameralla varustettu älypuhelin, se riittää aluksi hyvin.

Tunne kamerasi

Tällä neuvolla viittaamme kameran eri ominaisuuksiin. Myös tämän päivän älypuhelimet sisältävät runsaasti erilaisia kuvausominaisuuksia, joihin kannattaa tutustua kotona rauhassa. On hyvä ymmärtää, miten kamerasi käsittää erilaiset kuvausolosuhteet – erityisesti luonnossa kuvattaessa, sillä sää voi olla, mitä se on. Testaa kamerasi ominaisuuksia kirkkaassa auringonvalossa, hämärässä, sumussa ja yöllä. Kun tunnet kamerasi ominaisuudet kunnolla, pystyt myös saamaan siitä kuvaustilanteessa paremman hyödyn irti.

Kokeile

Mikään ei estä sinua kokeilemasta! Kokeile siis rohkeasti erilaisia asetuksia, kuvauskulmia, kuvauspaikkoja, rajaa, kohdenna, sommittele, kokeile eri valaistusta… Vaihtoehtoja on lukematon määrä. On tärkeää, että löydät lisäksi oman mielenkiinnon kohteesi, sillä luonto on täynnä kuvattavaa. Voit siis aluksi kokeilla esimerkiksi eläinten, kasvien, vesistöjen tai auringonlaskujen kuvaamista ja pyrkiä löytämään näiden joukosta omat suosikkisi.

Unohda Photoshop

Luontokuvauksen sääntö numero 1: luontokuvan tulee näyttää luonnolliselta. Välttele siis parhaasi mukaan Photoshopia ja muita kuvanmuokkausohjelmia, sillä moni hairahtaa alussa liian rajuun kuvanmuokkaukseen. Kuvan ideana on korostaa luonnon omaa kauneutta ja siksi onkin tärkeää, että kuvia ei muokata liikaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö niitä saisi muokata ollenkaan. Valaistusta, kontrastia ja varjoja saa korostaa. Ideana on nostaa esille kuvan parhaimmat puolet – tietysti liioittelematta.

Ota paljon kuvia

Varsinkin alussa on haastavaa sanoa, mikä kuvakulma, valaistus tai kameran asetus on paras mahdollinen valinta kuhunkin tilanteeseen. Tässä auttaakin seuraava vinkki: ota useita eri kuvia samasta kohteesta. Tarkista kuvat muutaman otoksen jälkeen, jotta näet, mikä kuvassa mättää ja tietysti, mikä kuvassa viehättää. Näin opit käytännössä, mikä valinnoistasi sopii mihinkin tilanteeseen.

Varaudu säähän

Luontokuvaukseen kuuluu olennaisena osana tietysti luonnossa liikkuminen. Siksi oikealla varustuksella on tärkeä rooli luontokuvauksessa, sillä kukapa meistä haluaisi rämpiä metsässä kilometrikaupalla märät kengät vettä loiskuen? Tämän vuoksi säätiedotuksesta tulee todennäköisesti sinun paras ystäväsi heti kameran jälkeen. Kylmällä säällä kerrospukeutuminen on kaiken A ja O, sillä luontokuvaus vaatii usein pitkiä aikoja paikallaanoloa. Lämpimällä säällä taas on tärkeää suojautua auringolta ja hyttysiltä sekä muistaa riittävä nesteytys.

Pyydä apua

Asiantuntevilta valokuvaajilta saa ja kannattaakin pyytää apua. Inspiraatiota voi hakea myös muiden luontokuvaajien teoksista. Jos luontokuvaus kiinnostaa toden teolla, voit piipahtaa valokuvanäyttelyissä, joissa pääset tutustumaan myös kuvan taustalla olevaan tarinaan ja tapaat muita lajin harrastajia. Lisäksi sosiaalisesta mediasta löytyy useita eri yhteisöjä niin aloittelijoille, amatööreille kuin puoliammattilaisille. Muiden tuki ja vinkit auttavat nopeasti alkuun. Älä ota kritiikkiä liian vakavasti ja pyri löytämään siitä jotain rakentavaa. Ole avoin muiden ehdotuksille, mutta pidä samalla kiinni omasta inspiraatiostasi.

Pysy kärsivällisenä

Luontokuvaus vaatii paljon kärsivällisyyttä. Monien upeiden otosten takaa löytyy tuntien, jopa päivien kärsivällinen odotus yhdessä paikkaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sinun tulisi viettää kaikki vapaa-aikasi kyhjöttäen saman puun alla. Luontokuvaus vaatii aikaa, sillä tilanteita ei voida lavastaa. Aloita pienillä kierroksilla ja kokemuksen karttuessa voit kokeilla hieman pitempiä retkiä metsään tai muualle luontoon.